Attachés delen kennis tijdens attachéweek

Samenwerking buiten de landsgrenzen is belangrijk voor het werk van de Douane. Daarom wonen en werken er Douane-attachés in vier landen. Zij versterken de relatie met deze landen. Tijdens de attachéweek van 8 tot en met 15 mei keerden alle Douane-attachés voor even terug.

In 2022 viel de attachéweek samen met de informatietechnologie-conferentie van de World Customs Organization (WCO). Meer dan 2000 mensen van 180 douanediensten kwamen daar samen of waren er online bij. Nederland was toen gastheer. Nu verlaten de attachés opnieuw voor een paar dagen hun buitenlandse posten. Om kennis, ervaringen en inzichten te delen tijdens de attachéweek.

Programma attachéweek

De attachéweek bestaat altijd uit presentaties en werkbezoeken. Deze keer gingen de attachés onder andere naar het douanelaboratorium. Ook wisselden zij kennis uit met de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. Op 9 mei stond het Belastingdienst & Douane Museum op het programma. Directeur-generaal Nanette van Schelven noemde daar in haar welkomsttoespraak onder meer voor welke uitdagingen de Douane nu en in de toekomst staat. Zoals de sancties tegen Rusland, de enorme groei in e-commerce en de nieuwe douanetaken rond duurzame handel.
Later op de dag benadrukte staatssecretaris Aukje de Vries het belang van internationale samenwerking in de aanpak van ondermijning.

Ook hebben onze attachés hun ervaringen gedeeld met de buitenlandse attachés die in Nederland werken. Dat zijn mensen uit bijvoorbeeld landen in de Europese Unie, Canada, het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Verenigde Staten. Deze attachés werken hier met hetzelfde doel als de Douane-attachés in het buitenland: de internationale samenwerking verbeteren.

Handel ondersteunen en handhaving versterken

Douane-attachés werken in het buitenland bij de Nederlandse ambassade. Daar werken ze meestal 3 tot 4 jaar. Zij zetten zich in voor goede samenwerking met de lokale autoriteiten. Zo helpen zij om:

  • kansen te maken voor het Nederlandse bedrijfsleven,
  • handhaving te versterken,
  • fraude tegen te gaan.

Op dit moment heeft de Douane vier attachés in vier verschillende landen: Brazilië, China, Singapore en het VK. Daar adviseren deze collega’s zowel de Nederlandse als de lokale douanedienst.

Meer informatie attachés

Meer weten over het werk van onze attachés? Bekijk de video of lees de pagina over de attachés.

Douanewerk doe je op de grens. En wij staan aan de ene kant. En van de andere kant heb je natuurlijk ook wel relatie nodig, moet je elkaar kennen.
En daar is zo'n week als dat wij nu hebben, zo'n attachéweek, echt hartstikke belangrijk voor. Onze attachés en onze liaisons in het buitenland zijn van grote waarde om ervoor te zorgen dat we goed met elkaar kunnen samenwerken. Want alleen samen komen we verder. 

Ik ben Guusta Visser en ik werk als douane-attaché in Singapore. Als douane-attaché heb je een faciliterende rol en ben je voornamelijk ook bezig om de relatie met het land waar je gestationeerd bent, dat dat een goede relatie is en blijft. Want dankzij een goede relatie kan er gemakkelijk informatie en intelligence-informatie uitgewisseld worden. En met behulp van deze informatie kan de Douane het werk weer goed uitvoeren. 

De attachéweek is voor mij een heel belangrijke week, omdat het een gelegenheid is dat ik weer de innovaties die spelen wat meer en diepgaander kan bespreken. Het is tenslotte al dat ik sinds 2019 in Singapore zit. En op afstand krijg je het toch allemaal wat minder mee. Dus dat is een heel belangrijk element van de attachéweek voor mij. Maar daarnaast is het ook goed dat ik het team in Nederland weer spreek, want ik zit dan weliswaar in Singapore, maar het werk doen we met elkaar.