Terugblik viering 425-jarig bestaan Douane

De Nederlandse Douane vierde 14 juni zijn 425-jarig bestaan. Tijdens de viering kreeg de Douane een banier, ook wel eredoek genoemd, overhandigd. Zijne Majesteit de Koning woonde de ceremoniële viering in de Theaterhangaar in Katwijk bij. Ook douaniers en nationale en internationale partners waren aanwezig. 

Tijdens de ceremoniële viering kreeg het publiek een videovoorstelling over de Douane door de jaren heen. Ook zagen ze een demonstratie van de vele aspecten van de Douane met onder andere een duiker, een drone en een speurhond in actie. Na deze demonstratie werd de banier naar binnen gedragen voor de onthulling. 

De banieroverdracht

De banier werd onthuld door douanier Maarten Beneker. Hij zette zich de laatste jaren in voor de banier. Daarna droeg staatssecretaris Toeslagen en Douane Aukje de Vries de banier over aan directeur-generaal Douane Nanette van Schelven.

De Vries in haar speech: “De Douane heeft een traditie van zaken oplossen. De Douane is een organisatie vol traditie in een modern perspectief. Een traditie die vandaag beloond wordt met een banier. Een unieke banier, door de koning toegekend. Voor de oudste civiele uitvoeringsorganisatie van ons land. Een banier om trots op te zijn. Voor een organisatie om trots op te zijn.” 

Van Schelven zette in haar speech de geschiedenis en toekomst van de Douane in perspectief: “Sinds eind jaren zeventig zijn vrouwen niet meer weg te denken bij de Douane. Sterker nog, vele cruciale posities worden door vrouwen bekleed. Ik ben daar één van, en ben er trots op als vrouw zo’n mooie dienst te leiden. Zo gaat de Douane mee in de tijd. We zijn een organisatie vol geschiedenis, vol verhalen, en tegelijkertijd een organisatie vol toekomst. Ook de komende 425 jaar zal de wereld constant in beweging zijn, en moeten we daar als Douane op inspelen. De toekomst begint nu.”

Drie eigen onderscheidingen voor de Douane

Tijdens de viering onthulde de Douane ook drie eigen onderscheidingen. Hiermee kan de Douane voortaan het ereteken van verdienste, de onderscheiding voor bijzondere operationele inzet en de medaille voor trouwe en langdurige dienst uitreiken. Maarten Beneker ontving de eerste ereonderscheiding voor bijzondere verdienste uit handen van Nanette van Schelven. 

De hele voorstelling werd muzikaal begeleid door het Nederlands Douane Orkest. Na afloop van de ceremonie gingen een aantal douaniers in gesprek met de koning.