TFOC: tegen ondermijning in transport en logistiek

Criminelen maken graag gebruik van onze infrastructuur. In de actieweek in Amsterdam van 11 tot 14 april 2023 wees Transport Facilitated Organized Crime (TFOC) de transportsector op hun kwetsbaarheid voor criminelen. Op 12 april was er een actiedag in de haven van Amsterdam.

Doel van het programma TFOC is om ondermijnende criminaliteit in de logistieke en transportsector tegen te gaan en te verstoren. Tijdens de actiedag waren er verkeerscontroles en controles van schepen en vrachtwagens. Ook gingen de agenten letterlijk op de koffie bij chauffeurs en schippers in het havengebied.

Gewapend met kannen koffie en thee, knoopten zij het gesprek aan over ondermijning. Om te wijzen op risico’s en voorzorgsmaatregelen. In de hoop dat criminele activiteiten voortaan eerder herkend worden. De agenten deelden  mokken uit met een QR-code, die verwijst naar een filmpje over ondermijning op YouTube.

Samenwerking tussen opsporingsdiensten en transportsector

Transport Facilitated Organized Crime (TFOC)  is een samenwerkingsverband tussen:

  • Douane
  • Politie
  • Openbaar Ministerie
  • Belastingdienst
  • Koninklijke Marechaussee
  • gemeenten
  • transportsector

Rol van de Douane

Tijdens de actieweek controleert de Douane vooral op goederen die het land inkomen. Met speciale aandacht voor spullen waar bedrijven belasting (accijns) over moeten betalen. Zoals drank en sigaretten. Ook let de Douane op verborgen bergruimtes in containers en vrachtwagens. In zulke ruimtes verstoppen criminelen vaak drugs.

Havens kwetsbaar voor criminaliteit

De haven van Amsterdam is via het Noordzeekanaal verbonden met de zee en is dus een zeehaven. Er komen goederen binnen die bestemd zijn voor de hele Europese Unie. Daarmee is de kans op smokkel ook groter. In de buurt van de haven is een groot industriegebied met veel logistieke ondernemingen. Daar is weinig toezicht, dus het gebied is kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit.

Dat blijkt ook uit een aantal gebeurtenissen in de afgelopen tijd. Zo vond de Douane  op 14 februari 2023 128 kilo cocaïne onder een zeeschip . En in juli 2022 namen de Douane en de politie nog 1100 kilo en 150 kilo cocaïne in beslag in het havengebied van Amsterdam. De transportbedrijven die worden gebruikt voor het vervoer van drugs, weten dat vaak zelf niet. Door voorlichting te geven, kunnen bedrijven criminele activiteiten sneller herkennen. En hiertegen in actie komen. 

Grote en kleine knooppunten zijn in beeld

Het uitroeien van georganiseerde misdaad is helaas onmogelijk. Maar TFOC doet er alles aan om deze zoveel mogelijk te ontmantelen en in de war te schoppen. Door bijvoorbeeld geld of goederen af te pakken, bedrijven te sluiten of vergunningen in te trekken.

TFOC let daarbij ook op de kleintjes. Criminelen weten dat opsporingsdiensten scherp controleren bij bekende knooppunten voor transport. Daarom wijken ze steeds vaker uit naar kleinere vliegvelden en havens. Ook daar helpen medewerkers van TFOC de transportbranche om zich beter te wapenen  tegen ondermijning.