Douane onderschept meer drugs in eerste halfjaar 2023

De Douane heeft meer drugs in het eerste halfjaar van 2023 in beslag genomen dan in de eerste helft van 2022. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers over de drugsvangsten. Het valt op dat er meer kleine vangsten zijn, van onder de 100 kilo. Het aantal grote vangsten is ongeveer gelijk gebleven. Dan gaat het om meer dan 1.000 kilo cocaïne.

Meer cocaïne onderschept

In het eerste halfjaar heeft de Douane 29.702 kilo cocaïne onderschept. Dat is iets hoger dan in de eerste helft van 2022. Toen is er 22.009 kilo cocaïne onderschept. De grootste vangst in een haven was in juni. Toen vonden we bijna 3600 kilo in de haven van Rotterdam.

Nederland werkt steeds meer samen met het buitenland. Zo trekken de Nederlandse en de Belgische douane nauw samen op. En er zijn nieuwe Douane-liaisons in Zuid-Amerika. De Douane wisselt ook steeds vaker informatie uit met landen waaruit cocaïne wordt gesmokkeld. Die samenwerking heeft bijgedragen aan de vangsten.

Toename drugsvangsten in Vlissingen

Een opvallende ontwikkeling is dat de Douane steeds meer drugs in de haven van Vlissingen vindt. Het afgelopen halfjaar maar liefst zeven keer, in totaal is dat ongeveer 3.000 kilo. De drugs zaten verborgen in containers met fruit. Dit aantal is hoger dan in het eerste halfjaar van 2022. Dat waren er vijf, in totaal 2.200 kilo. Deze toename is te verklaren vanuit de betere samenwerking met handhavingspartners en bedrijven in dat gebied.

Gevonden drugs bij luchtvrachten

Met luchtvrachten bedoelen we de goederen die van het ene vliegveld naar het andere vliegveld gaan. Het lijkt alsof we daarbij meer drugs hebben gevonden. Het grootste deel gaat echter om één grote vangst van 288 kilo.
In het eerste halfjaar van 2022 waren er 296 vangsten, waarbij we in totaal 300 kilo onderschepten. In het eerste halfjaar van 2023 onderschepten we 680 kilo in 245 vangsten. Opvallend is dat het aantal in beslaggenomen kilo’s daalt ten opzichte van het eerste half jaar van 2022.

Rip-off meest gebruikte methode

Criminelen smokkelen drugs op meerdere manieren. Denk aan luchtvrachten, onder water in schepen, en los in containers. De Douane ziet dat criminelen nog steeds vooral de rip-off methode gebruiken. Bij rip-off plaatsen criminelen cocaïne tussen gewone ladingen. De drugs zitten dan meestal in sporttassen of verstopt op makkelijk bereikbare plekken in de container. In 70% van de gevallen is er sprake van rip-off. Bij 50% zitten de verdovende middelen in containers met fruit verstopt. Bij de overige 20% worden andere ladingen zoals vis of vlees, cacaobonen, koffie en hout gebruikt.

Samenwerking met andere overheidsorganisaties

We werken in Nederland veel samen om drugssmokkel tegen te gaan. We zijn bijvoorbeeld onderdeel van de Hit and Run Cargo-Teams. Daarin werken we met onder andere de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, de politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast doen we vangsten met hulp van de inlichtingen van partnerorganisaties.