68 kilo cocaïne en 300 kilo crystal meth gevonden in luchtvracht

De Douane vond op zondag 1 oktober cocaïne in een polijstmachine en crystal meth in een metalen vat.

Cocaïne in machine

De 68 kilo cocaïne werd op 1 oktober aangetroffen in een machine die volgens de douane-aangifte bedoeld was om metaal mee te polijsten. Toen de machine door de scanner werd gehaald, zagen douaniers echter dat er pakketjes in verstopt zaten. De brandweer moest eraan te pas komen om de machine open te snijden en de pakketten met drugs eruit te halen. De drugs was afkomstig uit Mexico en was bestemd voor Roemenië.

Crystal meth in metalen vat

Ook bij het scannen van een metalen vat zagen douaniers op 1 oktober iets afwijkends op de scanbeelden. Toen de ketel werd opengemaakt bleken er meerdere plastic zakjes in te zitten met kristallen. Na een test bleek het te gaan om 300 kilo crystal meth (de Nederlandse naam is methamfetamine). Ook deze drugs kwamen uit Mexico en waren bestemd voor Roemenië.

Alle drugs zijn meegenomen en vernietigd.

Cargo HARC-team Schiphol

Alle drie de zaken zijn overgedragen aan het Cargo HARC-team Schiphol. Dit is een samenwerkingsverband tussen Douane, Koninklijke Marechaussee, FIOD en Openbaar Ministerie. Deze partijen werken nauw samen om ondermijnende criminaliteit, drugssmokkel en witwassen op en rond de luchthaven Schiphol tegen te gaan.

Goederen gaan door een Douane-scanner
Beeld: ©Douane
Goederen uit het buitenland worden door de Douane op Schiphol gescand