Meer toezicht Douane in noordelijke provincies

De Douane breidt het toezicht in het noorden van Nederland uit. In Friesland en Groningen krijgt de Douane beschikking over drones, meer cameratoezicht en een extra schip. Hiermee wil de Douane voorkomen dat drugssmokkelaars uitwijken naar die provincies.

Invoering extra maatregelen

De Douane heeft in 2023 12 douaniers opgeleid tot dronepiloot. Zij zijn in het hele land inzetbaar, maar zullen zich met name richten op de havens in Noord-Nederland en op de Waddeneilanden. Het schip is vanaf begin 2024 inzetbaar en het cameranetwerk wordt geleidelijk in gebruik genomen.

Smokkel via noorden Nederland voorkomen

In de grote zeehavens zoals Rotterdam en Vlissingen wordt steeds meer drugs in beslag genomen. Nu neemt de Douane extra maatregelen om te voorkomen dat criminelen uitwijken naar havens in het noorden van het land.

Een van de risico’s die de Douane daar ziet, is het zogeheten dropping at sea. Dit ‘afgooien op zee’ houdt in dat smokkelaars vanaf grote zeeschepen partijen drugs overboord gooien. Kleinere schepen pikken deze drugs op en brengen ze aan land. Met de drones, het schip en de camera’s die de douane extra gaat inzetten, kan de Douane in de gaten houden of op deze manier drugs aan land worden gebracht.

De Staatssecretaris van Toeslagen en Douane maakte deze maatregelen bekend tijdens een bezoek aan de Eemshaven.

Douane medewerker bestuurt een drone