Nummer 1 van de wereld in handelsfacilitatie

Als het gaat om het faciliteren van de internationale handel en logistiek doet Douane Nederland het uitstekend. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE). In de ranglijst van deze organisatie staat de Nederlandse Douane wereldwijd op de eerste plaats.

Die hoge notering dankt de Douane vooral aan de succesvolle invoering van verschillende UNECE-maatregelen voor het bevorderen van de grensoverschrijdende handel. Douane Nederland past bijna al deze maatregelen (97,85%) toe. Dit sluit aan bij het Nederlandse streven naar meer efficiëntie en duurzaamheid in de internationale handel.

Vereenvoudigen en versnellen van handel

Het rapport van de UNECE roemt vooral de Nederlandse inzet voor meer heldere regels, simpele administratieve processen en online communicatiemogelijkheden. Dit draagt bij aan het vereenvoudigen en versnellen van de handel tussen landen.

De UNECE heeft als doel om de economische integratie tussen Europese landen te bevorderen. Bij de organisatie zijn 56 Europese landen aangesloten, maar ook landen uit Noord-Amerika en Azië.

containerterminal
Beeld: ©Douane