Lespakket laat leerlingen kennismaken met veiligheidsdomein

Hoe is het om voor Defensie, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Douane of Politie te werken? Vanaf vandaag kunnen vmbo- en havo-leerlingen uit de bovenbouw zich daarin verdiepen. Ook ontdekken ze wat ze ervoor in huis moeten hebben. Dat doen ze tijdens 2 speciale lessen via het lespakket ‘De Beschermers’. Het programma is door de 4 organisaties samen gemaakt.

Meer dan in films of series

Leerlingen ontdekken dat het werk meer inhoudt dan wat ze zien in films of series. Naast lef en moed zijn ook eigenschappen als mensenkennis en inlevingsvermogen belangrijk. Dat is nodig om een beroep als beveiliger, douanier, militair of agent goed uit te oefenen. Diezelfde vaardigheden zijn nodig bij nog een heleboel andere banen binnen deze organisaties. Denk aan functies binnen de ICT, zorg en techniek.

Het lespakket laat ook zien dat iemand altijd alert moet zijn als werknemer bij een van deze organisaties. Vaak moet iemand in een paar seconden de keuze maken om wel of niet in te grijpen en zo ja, hoe dan. De teams zijn vaak hecht en de collega’s vertrouwen volledig op elkaar.

Tenslotte laat het lespakket zien dat er veel verschillende functies zijn bij de 4 organisaties. Leerlingen krijgen er een goede indruk van en willen mogelijk dan ook werken in het veiligheidsdomein.

Bekijk de promotiefilm bij het lespakket

Samenwerking

Defensie, DJI, Douane en Politie werken samen op het gebied van Human Resource Management (HRM). Het gemeenschappelijke doel is voldoende gemotiveerde medewerkers te krijgen voor een baan in het publieke veiligheidsdomein. Dat is zelfs van landsbelang, want de 4 organisaties dragen bij aan vrede, veiligheid en een rechtvaardige samenleving.

Vanuit de samenwerking ontstond het idee voor het gezamenlijke lespakket ‘De Beschermers’.

poster waarop mensen met verschillende beroepen in het veiligheidsdomein staan
Beeld: ©Defensie
Poster bij lespakket 'de Beschermers'