Douane vindt voor 300.000 euro aan goud in theeverpakkingen

De Douane trof op 21 december 2023 tijdens een bagagecontrole op Schiphol bij een passagier goudstaven aan die zij niet had aangegeven. De 45-jarige vrouwelijke passagier had het goud verstopt in theeverpakkingen en had hiervoor geen logische verklaring.

Geen verklaring voor meenemen goud

Het goud vertegenwoordigde een waarde van € 300.000 en had een goudgehalte van 99,9%. Wie voor meer dan € 10.000 aan geld of andere zogenoemde liquide middelen meeneemt over de grens, moet hier aangifte van doen. Tijdens de controle aan de gate kon de vrouw niet aantonen dat zij dit had gedaan. Na verdere ondervraging door vraagbaken (deskundigen op specifieke thema’s) van de Douane kon zij ook geen logische verklaring geven over de herkomst van het goud. Het goud is in beslag genomen.

Controle ruimbagage

De vondst werd gedaan tijdens een controle van de ruimbagage van de vrouw. Zij was met een vlucht uit Argentinië aangekomen op Schiphol. Vanuit hier wilde zij direct doorreizen naar China.

Aanhouding en verdenking

De vrouw is aangehouden door de FIOD op verdenking van het schenden van de aangifteplicht liquide middelen en witwassen. Zij heeft tot 2 januari 2024 in bewaring gezeten. Nadat zij afstand deed van het goud en een boete van € 25.000 betaalde, is zij in vrijheid gesteld.

Witwassen en financiering terrorisme tegengaan

Met de aangifteplicht voor liquide middelen boven € 10.000 wil de Europese Unie (EU) witwassen en het financieren van terrorisme bestrijden.

In het afgelopen jaar heeft de Douane op Schiphol maar liefst 72 verdachten wegens een vermoeden van witwassen overgedragen aan de FIOD en de Koninklijke Marechaussee. Het ging in totaal om een bedrag van € 3,2 miljoen.

verschillende goudbaren uitgestald
Beeld: ©Douane
De in beslag genomen goudbaren