Wereld Douane Dag: samen zorgen voor versterking

Vrijdag 26 januari stond in het teken van de Douane tijdens de Wereld Douane Dag. De World Customs Organisation (Wereld Douane Organisatie / WCO) vierde deze dag vrijdag in Brussel. Samenwerking stond deze dag centraal. Nederland leverde als mede-organisator van het evenement een bijdrage.

Wereld Douane Dag

Op Wereld Douane Dag staat men jaarlijks wereldwijd stil bij het werk van de Douane. Op deze dag worden douaniers wereldwijd in het zonnetje gezet. De Nederlandse Douane doet dit onder andere door het Certificate of Merit (oorkonde) uit te reiken aan medewerkers. Collega’s die een buitengewone prestatie hebben geleverd aan het douanevak krijgen dit bijzondere certificaat. Ook ontvangen zij een zogenaamd draaginsigne dat zij op hun uniform kunnen dragen.

Thema: versterken van de samenwerking

Zoals elk jaar stond ook nu weer een thema centraal: het versterken van de samenwerking met traditionele partners. En het aangaan van waardevolle samenwerking met nieuwe partners.

Plaatsvervangend directeur-generaal van de Douane Arno Kooij sprak de genodigden toe. Hij sprak ook specifiek over de samenwerking met andere landen, waaronder landen in Midden- en Zuid-Amerika. Zo sloot de Nederlandse Douane afgelopen najaar een Douaneverdrag met Ecuador.

Arno Kooij, plaatsvervangend directeur-generaal Douane: 
De methodes voor drugssmokkel worden steeds slimmer. Daarom moeten wij – als Nederlandse Douane – ook inventief zijn.