Douane in actie tegen illegale houtimport

De Douane heeft dinsdag 4 juni drie bedrijven in de houtbranche onderzocht. De bedrijven zouden mogelijk hout via China en Kirgizië uit Rusland en Belarus importeren.

Team POSS controleert op sanctiemaatregelen

De import van hout of houtproducten uit Rusland en Belarus is vanwege sanctiemaatregelen verboden. Houthandelaren uit die landen proberen de regels te omzeilen door via andere landen hun producten op de Europese markt te krijgen. Team POSS (Precursoren, Strategische goederen en Sanctiewetgeving) is binnen de Douane verantwoordelijk voor de controle op de sanctiemaatregelen.

Volledige medewerking bedrijven

De bedrijven verleenden tijdens de controle hun volledige medewerking. De Douane gaat aan de hand van de verstrekte gegevens de oorsprong van het geïmporteerde hout onderzoeken. Als blijkt dat het hout uit een van de sanctielanden komt, dan wordt onderzocht of de bedrijven daarvan op de hoogte waren.

De Douane deelt de uitkomst van het onderzoek met het Openbaar Ministerie. Die besluit uiteindelijk of het een strafrechtelijke zaak wordt.

Beeld: ©Douane