Word geen namaaksupporter: Douane moedigt aan om geen nepmerchandise te kopen

Nederland speelt op het EK en supporters zoeken elkaar op om samen te kijken hoe het Nederlands elftal het ervan afbrengt. Dit doen ze het liefst gehuld in oranje voetbalshirtjes. Met de campagne ‘Word geen namaaksupporter’ moedigt de Douane iedereen aan om geen nepmerchandise te kopen. Want achter deze namaakshirtjes, schuilt een groot probleem.

Bewustzijn over nepmerchandise

Met onze campagne ‘Word geen namaaksupporter’ willen we bewustzijn creëren over de namaak (voetbal)producten die je wijdverspreid kunt verkrijgen. Door middel van posts en filmpjes op sociale media laten we je zien hoe ook jij deze producten kunt herkennen én waarom je ze vooral niet moet kopen. 

Ook motiveren we burgers om bewust na te denken over welke aankopen zij via het internet doen. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. 
 

Schadelijke stoffen en slechte omstandigheden

Shirtjes van jouw favoriete voetbalclub of het nationale elftal zijn een geliefd item. Dat weten ook de makers van de namaakversies hiervan. Zij verdienen geld met de illegale handel in namaakkleding. Maar namaakproducten hebben allerlei risico’s voor de gezondheid en veiligheid. Zo kunnen de producten gemaakt worden met kankerverwekkende stoffen of bevatten ze loszittende onderdelen. Ook werken de mensen (en soms zelfs kinderen) die deze producten maken, onder zeer slechte omstandigheden.

Ruim 41.000 stuks neppe voetbalkleding tegengehouden

De Douane houdt toezicht op Intellectueel Eigendomsrecht (IER), wat ook wel merkenrecht genoemd wordt. Het betekent dat wij zendingen met namaakproducten tegenhouden. Denk aan horloges, zonnebrillen, elektronische apparatuur én dus ook voetbalkleding.

In 2023 hielden we ruim 1100 zendingen met voetbalkleding tegen waarbij mogelijk sprake was van inbreuk op het merkenrecht. Het ging in totaal om ruim 41.000 exemplaren, die bij elkaar een waarde van bijna 9 miljoen euro vertegenwoordigden.

Namaakproducten onderscheppen

Vanwege inbreuk op het merkenrecht, de risico’s voor de gezondheid en veiligheid én de schadelijke wereld achter de producten, houden we namaakproducten tegen. Wanneer de producten vernietigd worden, doen we dit zo duurzaam mogelijk. Het grootste deel van de namaakproducten die we tegenhouden, wordt in een sociale werkplaats gerecycled tot herbruikbare grondstoffen.

Beeld uit de campagne word geen namaaksupporter
Beeld: ©Douane
Een post uit de campagne 'Word geen namaaksupporter'