Douane treft bijna 8 miljoen illegale sigaretten aan in Someren

Op woensdag 10 juli heeft de Douane in het Brabantse Someren een partij van maar liefst 8 miljoen illegale sigaretten aangetroffen. De sigaretten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

De Douane werd woensdag ingeschakeld door de politie nadat deze de sigaretten in een loods in Someren had aangetroffen. De politie was daar aanwezig naar aanleiding van een onderzoek, toen zij de pallets met sigaretten aantroffen. Op deze pallets stonden dozen met sigaretten van verschillende merken, zonder accijnszegel. Omdat de heffing van accijns een taak van de Douane is, heeft de politie de zaak aan de Douane overgedragen.

Bijna 8 miljoen sigaretten

In de loods werden 22 pallets aangetroffen met daarop in totaal 7.960.000 stuks sigaretten. Was deze partij op de Nederlandse markt terechtgekomen, dan was de Nederlandse staat ruim 3,6 miljoen euro aan accijnsinkomsten misgelopen. De Douane doet nog verder onderzoek naar de herkomst van de sigaretten.

Aanhouding door de politie

In de loods (en de omgeving hiervan) werden twee verdachten aangetroffen. Eén van hen is een 45-jarige man uit Polen. Deze had een grote hoeveelheid verboden medicatie bij zich én had een ‘jammer’ (een apparaat om communicatie te verstoren). Hij is aangehouden op verdenking van schending van de Geneesmiddelenwet en de Telecommunicatiewet. De tweede verdachte is een 47-jarige inwoner van Helmond. De Douane heeft hem verhoord en maakt een proces-verbaal tegen hem op vanwege overtreding van de accijnswetgeving.

Toezicht op accijnsgoederen

Accijns is een zogenoemde indirecte belasting op de verkoop of het gebruik van bepaalde goederen. In Nederland moet accijns betaald worden over bijvoorbeeld tabak, alcohol en brandstoffen (minerale oliën). De Douane is verantwoordelijk voor het innen van deze belasting en draagt deze af aan de Staat. Ook houdt de Douane toezicht op accijnsgoederen. Van de opbrengst van deze en andere belastingen betaalt de overheid belangrijke zaken. Denk aan scholen, ziekenhuizen, maar ook veiligheidsdiensten als politie en brandweer.

Lees meer over toezicht op accijns.

Dozen met illegale sigaretten op pallets in de loods in Someren.
Beeld: ©Douane
De Douane trof 22 pallets met dozen met illegale sigaretten aan.
Er waren sigaretten van verschillende merken aanwezig in de loods.
Beeld: ©Douane
Er waren sigaretten van verschillende merken aanwezig.