OED: sneller lucht van drugs

Weblogs

De Douane werkt steeds aan nieuwe, slimmere methodes en technieken. Dat is onder andere nodig om in te spelen op de steeds sluwere smokkelmethodes die drugscriminelen verzinnen. Een bijzondere vernieuwing is de Odor Extracting Device (OED), die speciaal is ontwikkeld om containers sneller te kunnen controleren met speurhonden. Deze methode, waarbij we lucht uit containers halen, is uniek in de douanewereld. Er is dan ook uit de hele wereld belangstelling, vooral van onze buitenlandse douanecollega’s.

De Douane gebruikt al jaren honden om drugssmokkel te bestrijden. Honden hebben een hele goede neus en kunnen daarmee allerlei geuren herkennen. De OED is een middel om het maximale uit dat bijzondere talent te halen. We hoeven bij deze methode de containers die we willen controleren niet eens meer open te maken. We stoppen nu een holle, metalen pen door de rubbers van de deuren. Daar gaat een slangetje doorheen, dat is aangesloten op een vacuümpomp. Die pomp zuigt de lucht uit de container over een watje in een glazen potje. Dat watje werkt als een zeef: de moleculen blijven hangen in de vezels.

De honden ruiken daarna aan de potjes. Dat gebeurt in een gecontroleerde, prikkelvrije en steriele ruimte bij een vaste temperatuur. Een hond kan dan binnen 20 seconden 10 potten controleren. Door de reactie van de hond weten we welke containers we verder moeten inspecteren. Dat kan zijn omdat er drugs in zit. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om chemicaliën waarmee je verdovende middelen kan maken, tabak en geld. De techniek werkt namelijk bij alles wat moleculen afgeeft. We kunnen de methode op allerlei plekken gebruiken, van de Eemshaven tot Vlissingen. Want behalve een vaste ruimte in de haven van Rotterdam hebben we ook een mobiele ruimte, in een vrachtwagen.

Speurhond ruikt aan potjes met geurmoleculen

De OED is ook te gebruiken voor andere ruimtes dan containers. Die moeten dan wel afgesloten zijn. En we kunnen de methode gebruiken voor lastige zendingen. Criminelen maken het de Douane namelijk steeds moeilijker. Ze mengen bijvoorbeeld cocaïne met meel, zodat je de drugs niet kunt zien op een scan. Of ze stoppen drugs in schroot, waar een hond slecht bij kan. Met de OED kunnen we dat soort illegale zendingen makkelijker op het spoor komen.

Met de OED kunnen we meer controles uitvoeren in dezelfde tijd. Met minder overlast voor het logistieke proces. We hoeven met deze methode bijvoorbeeld de verzegeling van een container niet te verbreken. Of de goederen te lossen. De goederen blijven ‘zoals ze zijn’. Dat is ook verzekeringstechnisch beter. En als je koelcontainers met fruit niet hoeft te openen, start het rijpingsproces niet eerder. Ook kunnen we met de OED al veel eerder checken, bijvoorbeeld al aan boord van een schip. Daar kan een medewerker naartoe gaan en lucht ‘aftappen’. Zo kunnen we al voordat de containers op de kade staan laten weten of we verder moeten controleren. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.