Afval over de grens

Weblogs

De illegale handel in afval levert criminelen wereldwijd heel veel geld op. Afvalverwerking volgens de regels is duur, dus illegaal vervoeren en dumpen is winstgevend. Nederlandse bedrijven sturen zelf ook afval naar het buitenland. Dat mag, zolang ze zich houden aan wettelijke regels. Helaas is dat niet altijd het geval, blijkt uit controles door de Douane.

Verwerking in en buiten Nederland

In Nederland is de afvalverwerking goed op orde. We scheiden en verzamelen ons afval en hebben één van de beste industrieën voor hergebruik ter wereld.
Bedrijven mogen afval alleen verwerken of exporteren als ze daar een vergunning voor hebben. Dat is wettelijk geregeld. Maar niet elk bedrijf houdt zich aan de regels. Afvalverwerking volgens de regels kost geld, en dat heeft niet iedereen ervoor over. Daarom houdt de Douane toezicht op de export van afval naar landen buiten de Europese Unie (EU).

De Douane controleert geen transporten binnen de EU. Tenzij een lading via een EU-land naar een eindbestemming buiten de EU gaat. Dan controleert de Douane de inhoud van containers aan de hand van risicoanalyses. Er zijn soms steekproeven, of controles vanwege signalen via het nieuws of andere kanalen.

Overtredingen bij export afval

Afval verschepen is in veel gevallen goedkoper dan het hier laten verwerken. We zien nu vaak dat er afval naar Aziatische landen gaat. Het risico is erg groot dat het bedrijf het daar ergens in het landschap dumpt en niet verder verwerkt.

En dat is nog slechter voor het milieu als er gevaarlijke stoffen tussen het afval zitten. Helaas ontdekt de Douane regelmatig gevallen van milieucriminaliteit. Bijvoorbeeld ladingen papier die zijn vervuild met plastic, huisvuil en zelfs volle luiers. Of containers vol oude, kapotte accu’s. Zo beschadigd, dat het accuzuur al uit de containers lekt. Dit is ook gevaarlijk voor de schepen die dit zonder het te weten vervoeren. Het accuzuur vreet zich namelijk langzaam door metaal heen. Dit is nog maar een kleine greep uit de vele voorbeelden.

De vervuiler betaalt

Als de Douane een lading illegaal afval onderschept, dan is de regel dat de vervuiler betaalt. De Douane werkt intensief samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport tegen criminelen die schade toebrengen aan het milieu. Na een vondst kan de Douane een proces-verbaal opmaken. De officier van justitie beslist daarna over het vervolg. Bijvoorbeeld het voorstellen van een boete of het bedrijf in een rechtszaak vervolgen. Dit heeft in een aantal gevallen zelfs een gevangenisstraf opgeleverd.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.