De speurhonden van de Douane

Weblogs

De Douane zet honden in voor verschillende doelen. Een team van hond en geleider kan bijvoorbeeld drugs, contant geld, explosieven, tabak of mensen vinden. Je kunt de honden vinden in de Nederlandse havens, op luchthavens en op andere plekken waar de Douane haar taken uitvoert.

Werkzaamheden honden

Honden hebben een hele goede reuk. Ze kunnen leren om verschillende geuren te herkennen. Ook kunnen honden makkelijker dan mensen in kleine ruimtes komen en op hoger gelegen plekken springen. Daarom werkt de Douane met honden in vliegtuigterminals, in havens en op andere locaties. Daar speuren zij bijvoorbeeld naar drugs in containers, naar uithalers in de haven of tabak in bagage.

Hondengeleider van douane met hond controleert bagage in de bagagekelder van Schiphol
Beeld: ©Douane
Hondengeleider controleert bagage

Hond en geleider zijn een team

Hondengeleider en speurhond vormen samen een team. Nadat de hond is getraind, gaat het team ook samen in training. Daardoor kennen zij elkaars manier van werken door en door.

Hondentrainer Arjan: “Kijk, de werkwijze van deze hond lijkt best chaotisch voor een buitenstaander. Maar het is één van onze beste honden, en zij en haar geleider vormen een heel goed team.”

Na werktijd gaat een hond met zijn geleider mee naar huis.

Werken als hondengeleider

Wie wil werken als hondengeleider, moet al bij de Douane in dienst zijn en alle relevante opleidingen rond fysiek toezicht hebben doorlopen. Alleen douaniers kunnen dus reageren op een vacature voor hondengeleider. Ook moet een hondengeleider een training voltooien om samen met een hond te werken. En thuis voldoende plek hebben voor de hond, zoals een kennel in de tuin of op het erf.

Meer weten over het werk van de honden?

In ons artikel over Odor Extracting Devices (OED’s) lees je meer over hoe de honden van de Douane werken als ze drugs zoeken.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.