Attachés delen kennis tijdens Attachéweek

Samenwerking buiten de landsgrenzen is belangrijk voor het werk van de Douane. Daarom wonen en werken er Douane-attachés in vier landen. Zij versterken de relatie met deze landen. Tijdens de attachéweek van 8 tot en met 15 mei keerden alle Douane-attachés voor even terug.

Douanewerk doe je op de grens. En wij staan aan de ene kant. En van de andere kant heb je natuurlijk ook wel relatie nodig, moet je elkaar kennen.
En daar is zo'n week als dat wij nu hebben, zo'n attachéweek, echt hartstikke belangrijk voor. Onze attachés en onze liaisons in het buitenland zijn van grote waarde om ervoor te zorgen dat we goed met elkaar kunnen samenwerken. Want alleen samen komen we verder. 

Ik ben Guusta Visser en ik werk als douane-attaché in Singapore. Als douane-attaché heb je een faciliterende rol en ben je voornamelijk ook bezig om de relatie met het land waar je gestationeerd bent, dat dat een goede relatie is en blijft. Want dankzij een goede relatie kan er gemakkelijk informatie en intelligence-informatie uitgewisseld worden. En met behulp van deze informatie kan de Douane het werk weer goed uitvoeren. 

De attachéweek is voor mij een heel belangrijke week, omdat het een gelegenheid is dat ik weer de innovaties die spelen wat meer en diepgaander kan bespreken. Het is tenslotte al dat ik sinds 2019 in Singapore zit. En op afstand krijg je het toch allemaal wat minder mee. Dus dat is een heel belangrijk element van de attachéweek voor mij. Maar daarnaast is het ook goed dat ik het team in Nederland weer spreek, want ik zit dan weliswaar in Singapore, maar het werk doen we met elkaar.