Onze ambitie

Op internationale ranglijsten over logistiek en grensafhandeling staat de Douane al jaren in de top. We worden gezien als een moderne en innovatieve organisatie die slim werkt. Kortom: als 1 van de beste douanediensten van de wereld. Ons doel is om dat te blijven.

Veranderingen met invloed

Als we 1 van de beste douanediensten willen blijven, moeten we wel goed inspelen op allerlei veranderingen die invloed hebben op ons werk. Er komen bijvoorbeeld steeds meer spullen de grens over, onder andere door Brexit en meer online aankopen. De Europese Unie stelt steeds meer eisen aan ons werk. De regels veranderen steeds: bedrijven moeten vaker, eerder en uitgebreider aangifte doen. Daardoor moeten wij meer aangiftes verwerken. Ook krijgen we een steeds grotere rol bij het bestrijden van ondermijnende criminaliteit.

Strategisch meerjarenplan

In ons Strategisch Meerjarenplan staat wat we moeten doen om onze ambitie te bereiken. We willen onder andere meer datagedreven werken, dus met gegevens over goederen, bedrijven en logistieke ketens risicovolle zaken beter te kunnen ontdekken. Zo controleren we steeds slimmer. Met minder en minder ingrijpende controles bij bedrijven die bewezen hebben dat ze betrouwbaar zijn. Ook willen we inwoners en bedrijven beter van dienst zijn, onder andere door betere online dienstverlening. Bij alles wat we doen, is het belangrijk dat we corruptie buiten de deur houden. We blijven dus werken aan het onderwerp integriteit.