Douanes Nederland en België bezoeken Zuid-Amerika

De Nederlandse en Belgische Douane willen met Brazilië scanbeelden gaan uitwisselen. Zo kunnen de diensten drugssmokkelaars nog sneller in de gaten te krijgen. Directeuren-generaal van de Nederlandse en Belgische Douane Nanette van Schelven en Kristian Vanderwaeren waren in Brazilië en Paraguay. Daar wisselden zij kennis en informatie uit met de douanediensten.

Uitwisseling scanbeelden met Brazilië

De Braziliaanse Douane onderschept steeds meer drugs voor Nederland en België. Dit komt doordat de drie landen veel samenwerken om drugssmokkel tegen te gaan. Tijdens het bezoek hebben de landen afgesproken om door te gaan met hun succesvolle samenwerking. Met name door scanbeelden en kennis daarover uit te wisselen. De diensten gaan bijvoorbeeld onderzoeken of de Nederlandse Douane Braziliaanse scanbeelden hier kan analyseren. En de Belgische Douane wil scanbeelden gebruiken om beeldherkenning van containers en algoritmes te ontwikkelen.

Samenwerking met Paraguay door nieuwe smokkelroutes

Criminelen verplaatsen steeds hun smokkelroutes in meerdere Zuid-Amerikaanse landen. Daarom hebben de directeuren-generaal ook Paraguay bezocht. De autoriteiten hebben daar laten zien wat zij doen om de drugscriminaliteit een halt toe te roepen. De Nederlandse en de Belgische Douane hebben afgesproken om een verdere samenwerking met Paraguay te onderzoeken.