Douane werkt mee aan nieuwe website tegen georganiseerde misdaad

Georganiseerde misdaad heeft invloed op de veiligheid en leefbaarheid van de hele samenleving. Daarom werken een groot aantal overheidsorganisaties samen in een brede aanpak tegen georganiseerde misdaad. De website www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl laat met verhalen, feiten en cijfers zien hoe die aanpak eruit ziet.

De afgelopen jaren werd Nederland opgeschrikt door moordaanslagen. Bijvoorbeeld op de broer van een kroongetuige en op journalist Peter R. de Vries. Maar georganiseerde misdaad is vaak ook minder zichtbaar. Denk aan criminelen die een wietplantage verstoppen in een schuur, cocaïne tussen de lading in een vrachtwagen laten vervoeren of geld witgewassen. Criminelen maken daarbij misbruik van onze open economie. De gevolgen zijn voelbaar in onze steden, dorpen, straten en zelfs op de werkvloer.

Versterking van de aanpak

Bij de aanpak van georganiseerde misdaad werkt het ministerie van Justitie en Veiligheid samen met een groot aantal organisaties.

Directeur-generaal Douane Nanette van Schelven: "Je ziet dat ondermijnende criminaliteit toeneemt en dat we daar een antwoord op moeten geven als overheid. Dat kun je eigenlijk alleen maar doen als je samenwerkt."

Politie en het Openbaar Ministerie treden hard op tegen zware criminelen. De Douane en Belastingdienst voeren veel controles uit in binnen- en buitenland. En onder meer wijkteams en scholen doen er alles aan om kwetsbare jongeren op het rechte pad te houden. Er gebeurt dus al heel veel. Maar het is niet genoeg. De regering heeft besloten dat de aanpak van georganiseerde misdaad sterker moet worden. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat betrokken partijen elkaar meer gaan versterken. Daar lees je meer over op de website www.nederlandtegengeorganiseerdemisdaad.nl.

Wat kun je zelf doen?

Ook burgers en ondernemers lezen op de website hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het bestrijden en voorkomen van georganiseerde misdaad. Het kenmerk van deze criminaliteit is namelijk dat de boven- en onderwereld nauw met elkaar verbonden raken. Het is belangrijk dat iedereen daar de signalen van herkent en actie onderneemt. Van een buurtbewoner die een sterke geur van wiet in de wijk meldt bij de wijkagent tot de havenmedewerker die een uithaler van drugs betrapt. Op de website staat voor verschillende groepen op welke signalen je kunt letten en wat je vervolgens kunt doen.

Plan van meerdere organisaties samen

De website is een resultaat van de samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en vele partners. Onder meer de volgende partijen leveren een bijdrage aan de website:

 • Verschillende ministeries
 • Douane
 • Koninklijke Marechaussee (KMar)
 • Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD)
 • Belastingdienst
 • Politie
 • Openbaar Ministerie
 • Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC)
 • Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de G4.
 • Landelijke Informatie- en Expertise Centrum (LIEC) en de 10 RIEC’s
 • Verschillende Nederlandse gemeenten