Douane test nieuwe systemen om onderwatersmokkel tegen te gaan

De Douane heeft samen met de politie en Port of Amsterdam een sonarsysteem en een duikerdetectiesysteem getest in het Noordzeekanaalgebied. Met deze systemen kunnen schepen gecontroleerd worden op onderwatersmokkel van drugs.

Sonarsysteem scant romp schip

Criminelen smokkelen regelmatig verboden middelen onder water. Het sonarsysteem kan afwijkingen aan de onderkant van een schip zien, bijvoorbeeld als er een kist aan de romp is gelast waarin drugs worden vervoerd. Het systeem zit op een vaste locatie en scant de voorbijgaande schepen.

Duikerdetectiesysteem hoort geluiden

Als drugs onder water worden gesmokkeld, moeten ze ook weer van de romp van het schip worden gehaald. Dit doet een duiker. Met het duikerdetectiesysteem kunnen we het geluid van een duiker opvangen. Vervolgens sturen we een drone naar boven die via warmtebeelden de duiker kan volgen.

Testen nieuwe technieken

In de afgelopen weken werden de systemen getest bij de sluizen van IJmuiden. Duikers van het Douane duikteam hielpen bij het bevestigen van voorwerpen aan de romp van een schip. De resultaten van de tests waren positief. Op sonarbeelden werden de voorwerpen snel ontdekt. Ook fungeerden de duikers als proefpersonen bij het testen van het duikersdetectiesysteem. En ook bij dit systeem waren de resultaten positief.

15.000 schepen per jaar

Op dit moment controleren duikers nog steekproefsgewijs risicoschepen, zoals dat in heel Europa gebeurt. Met het nieuwe sonarsysteem kunnen we alle 15.000 schepen controleren die jaarlijks bij Port of Amsterdam binnenkomen.

Het Noordzeekanaalgebied is ideaal voor deze nieuwe manier van controleren omdat alle schepen door één sluis bij IJmuiden moeten. In bijvoorbeeld de Rotterdamse haven is dat niet het geval.

Beeld: ©AT5