Video: zo verstoppen smokkelaars drugs bij reguliere ladingen

Er zijn verschillende manieren waarop criminelen proberen om cocaïne in containers te smokkelen. Vaak verstoppen zij de drugs bij een zogenoemde reguliere lading, dit noemen we ‘bijpak’. Zo vonden we op woensdag 20 juni ruim 3600 kilo cocaïne tussen een lading bananen. We laten je zien hoe smokkelaars te werk gaan.

Op woensdag 20 juni vonden Douaniers ruim 3600 kilo cocaïne in een container in de haven van Vlissingen , deze was verstopt tussen een lading bananen. Deze manier van smokkel zien we heel vaak. We noemen dit ook wel de ‘bijpak’ of ‘rip-off’ methode. Criminelen verstoppen de drugs (bijvoorbeeld) in tassen, tussen een reguliere lading. 

Uithalers halen de drugs uit de container

Vaak weet het bedrijf van wie de lading is, ook helemaal niet dat de drugs meereizen met hun container. Uithalers moeten de drugs op een zeker moment uit de container halen, dit doen zij wanneer de container in het havengebied staat. Een container is normaal gesproken verzegeld, maar met kniptangen (die de uithalers vaak bij zich hebben) knippen zij de verzegelingen door.

In onderstaande video zie je hoe zij te werk gaan:

Ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in Vlissingen

De cocaïne die in Vlissingen onderschept is, zat verstopt in een lading bananen die onderweg was vanuit Ecuador naar Duitsland. In totaal bedraagt de straatwaarde van de drugs ruim 270 miljoen euro. Tijdens de actie hebben de politie en de Koninklijke Marechaussee bijstand geleverd om het havengebied te beveiligen. Na de vondst zijn de drugs afgevoerd en vernietigd door het Team Bijzondere Bijstand van de Douane.