Douane en Stichting Ocan in gesprek over 100%-controles
Op luchthaven Schiphol voert de Douane in opdracht van de overheid zogeheten 100%-controles uit op vluchten uit het Caraïbisch gebied. Omdat reizigers deze controle als ingrijpend kunnen ervaren, kijken we graag hoe we de dienstverlening kunnen verbeteren. Daarom is de Douane onlangs in gesprek gegaan met Stichting Ocan (Overlegorgaan Caribische Nederlanders).
De 100%-controle op Schiphol bestaat al sinds 2003. Het zijn grondige controles op vluchten uit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Suriname en Venezuela. Bij deze vluchten worden zowel passagiers, als hun bagage, als ook het vliegtuig en de vrachtzendingen gecontroleerd. De focus van de controle ligt op het tegengaan van drugssmokkel.
Dienstverlening verbeteren
Omdat we begrijpen dat de controles als belastend kunnen worden ervaren, gaan we er zo zorgvuldig mogelijk mee om. We hebben dan ook de wens om de dienstverlening richting de reiziger waar mogelijk te verbeteren. Daarom is in overleg met Stichting Ocan een groepsgesprek georganiseerd. Tijdens dit gesprek waren reizigers uit de Caribische en Surinaamse gemeenschappen bereid om hun ervaringen te delen. Vanuit de Douane waren directieleden van Douane Schiphol Passagiers en medewerkers die deze controles uitvoeren aanwezig.
Openhartige ontmoeting
Tijdens dit groepsgesprek konden Douanemedewerkers en reizigers met elkaar in gesprek gaan. In een artikel op haar website schrijft Stichting Ocan daarover: “De deelnemers grepen de kans om hun persoonlijke ervaringen met deze controles en hun contact met douaniers te delen en daaruit verbetervoorstellen te doen. Deze openhartige en persoonlijke ontmoeting tussen douanier en reiziger vormde een uitgelezen mogelijkheid om te horen hoe het is om in elkaar schoenen te staan. Zo konden de douanemedewerkers vertellen over hun ervaringen met de reizigers tijdens de 100%-controles.”
Naast waardevolle inzichten, heeft de avond ook tips opgeleverd die kunnen helpen om de dienstverlening te verbeteren. We grijpen deze kans natuurlijk graag aan en gaan dan ook kijken hoe wij dit proces voor de reiziger kunnen verbeteren.
Lees het hele artikel over deze avond op de website van Stichting Ocan.