De monsteropslag van het Douane Laboratorium

Weblogs

Bij een goederencontrole onderzoekt de Douane wat voor soort product iets is en waaruit het bestaat. Soms kunnen douaniers niet op de plek zelf vaststellen wat precies de samenstelling is. Dan sturen ze deeltjes van het product naar het Douane Laboratorium. Deze ‘monsters’ slaan ze op in een speciale toren: de monsteropslag.

Altijd twee monsters

Vaak kan de Douane producten meteen onderzoeken. Moet het product wel naar het laboratorium? Dan nemen douaniers twee monsters: een voor het onderzoek en een om te bewaren als reserve. De reserve is belangrijk voor het geval er in de toekomst nog eens onderzoek nodig is naar hetzelfde monster. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een rechtszaak of als een bedrijf bezwaar maakt.

Indeling torens monsteropslag

De monsteropslag is 15 meter hoog en bestaat uit 6 losse torens:

  • 1 vriestoren met een temperatuur van -20 graden;
  • 1 koeltoren met een temperatuur van ongeveer 4 graden;
  • 1 toren waarin de luchtvochtigheid en temperatuur steeds hetzelfde blijven;
  • 3 torens zonder controle op de temperatuur.

De torens hebben lades met grote en kleine vakken waarin de monsters liggen. Ieder vak heeft een eigen barcode die is gekoppeld aan het monster. Zo kunnen de laboratoriummedewerkers het monster altijd terugvinden. Er liggen ten minste 50.000 monsters in de opslag. Dat is maar een klein deel van wat het laboratorium elk jaar aan monsters binnenkrijgt: tussen de 15.000 en 18.000.

Monsters voor verschillende soorten onderzoek

De Douane gebruikt de monsteropslag vooral voor monsters die in behandeling zijn. De medewerkers onderzoeken de meeste daarvan om te kijken of ze de juiste goederencode hebben. Goederencodes hebben te maken met hoeveel accijns of invoerkosten een bedrijf moet betalen voor het product. Het bedrijf moet zelf de juiste code aan het product geven. Het laboratorium onderzoekt of dit klopt. Ook controleert het laboratorium of er bijvoorbeeld verdovende middelen in een product zitten. Of dat het gemaakt is van beschermde dieren of planten, zoals koraal.

Bewaartijd monsters

Het hangt af van de uitkomst van onderzoek hoelang het lab monsters bewaart. Heeft het monster dezelfde goederencode als het bedrijf heeft opgegeven? Dan bewaart het laboratorium het monster een half jaar. Bij een verschil in goederencode ligt het monster langer in de opslag. Dit kan nodig zijn voor extra onderzoek. Bijvoorbeeld als het monster bewijsmateriaal is in een rechtszaak. Is er een bepaalde tijd overheen gegaan zonder dat er extra onderzoek nodig is? Dan vernietigt het lab het monster.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.