Droneteams Douane nu in heel Nederland actief

Weblogs

In 2020 richtte de Douane de Unmanned Aircraft Systems (UAS) organisatie Douane en het eerste droneteam op. Met dank aan het onbemande vliegtuigje konden de afgelopen jaren onder meer tientallen uithalers worden opgespoord in de Rotterdamse haven. Sinds begin dit jaar is de UAS Douane uitgegroeid tot vijf droneteams. “We zijn nu operationeel in heel Nederland”, zegt Darko, manager onbemande luchtvaart binnen de Douane. “Drones kunnen nu worden ingezet van Vlissingen tot aan de Eemshaven.”
 

In havens of in uitgestrekte gebieden zoals duinen en wateren kan toezicht houden lastig zijn. De Douane kan zo veel makkelijker toezicht houden en verdachte situaties monitoren. Deze ogen in de lucht kunnen op veel verschillende manieren worden ingezet. Drones kunnen verdachte personen volgen, assistentie verlenen aan douaniers op de grond en opsporingsdiensten zoals de politie en de FIOD ondersteunen.

“Wat je vanaf de grond niet kan zien, is vanuit de lucht vaak wel zichtbaar”, legt Darko uit. “Een goed voorbeeld is een containerterminal waarbij het voor ons veel makkelijk is om verdachten op te sporen. Met de hulp van drones hebben we al veel uithalers in de havens kunnen aanhouden.”

Droneteam Groningen

Een van de nieuw opgerichte teams is droneteam Groningen. Twaalf douaniers volgden daar in 2023 een opleiding om dronepiloot te worden. Het team is actief in Friesland, Groningen en op de Waddeneilanden. Friese douaniers Joey en Lars zijn naast hun reguliere baan in het fysiek toezicht nu ook dagelijks actief als dronepiloot. De twee vormen een koppel en vliegen vrijwel altijd samen.

“We zagen meteen dat het een enorme meerwaarde heeft om met een drone toezicht in havens te houden”, vertelt Lars. “Voorheen reden we met ons douanevoertuig een haventerrein op en waren we meteen zichtbaar. Nu kunnen we onopgemerkt vanuit de lucht alles in de gaten houden.”

Beeld: ©Douane

Rolverdeling tijdens vlucht

Voordat Joey en Lars een vlucht gaan maken stellen ze altijd een vluchtplan op. Daarin staat beschreven wat ze van die dag van plan zijn. Joey: “We geven aan vanuit waar we opstijgen en op welke hoogte we willen vliegen. Als we akkoord hebben op dit plan, kan de vlucht beginnen.”

Bij de dronevlucht zelf zijn altijd minimaal twee douaniers betrokken: dronepiloot en een waarnemer. De piloot bestuurt de drone en de waarnemer is verantwoordelijk voor de camera. “De camera kan inzoomen, zo kunnen we vanaf grote hoogte hele gebieden controleren”, vervolgt Joey. “En doormiddel van warmtefunctie kunnen we ook ’s nachts personen volgen.” 

Enthousiasme binnen de Douane

Darko was de afgelopen jaren nauw betrokken bij de interne selectie van nieuwe dronepiloten. “De werving binnen de Douane is heel goed gegaan. De belangstelling was groot. We merkten dat douaniers de inzet van drones niet alleen belangrijk vinden, maar ze vinden het vliegen zelf ook heel leuk.”

Lars hoefde ook niet lang na te denken toen hij de interne vacature voorbij zag komen. “Als kind was ik altijd al bezig met vliegtuigen en helikopters. Thuis heb ik ook een drone, maar daar vlieg ik nooit meer mee. Die stelt niks meer voor nu ik met de Douanedrone werk.”

Technologische ontwikkelingen

De Douane wil blijven innoveren en houdt technologische ontwikkelingen goed in de gaten. “nieuwe technieken kunnen droneteams blijven versterken,” zegt Darko. “De dronebox is daar een goed voorbeeld van. Dat is een fysieke doos met daarin een drone. De doos fungeert als platform en als oplaadpunt.”

Wat deze dronebox uniek maakt is dat douaniers de drone vanaf een commandocentrum besturen zonder iemand ter plaatse. Dat kan veel tijd en manschappen schelen. De Douane installeert de droneboxen dit jaar in verschillende gebieden. Darko: “Deze nieuwe drones zijn een aanvulling op wat we al hebben. We blijven dus ook vliegen met onze huidige drones.”

Douane medewerker bestuurt drone in Rotterdamse Haven

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.