Droneteams Douane

Toezicht houden gaat soms beter van boven dan vanaf de grond. De Douane gebruikt daarvoor meestal drones: kleine vliegende machines die filmen vanuit de lucht. Maar werken met een drone is niet makkelijk. Daarom leidt de Douane sinds 2020 dronemedewerkers op.

Veilig situaties bekijken

Filmen met een drone is niet alleen goed om algemeen toezicht te houden. Het is ook een veilige manier om een verdachte situatie te bekijken. Douane-medewerkers op de grond zijn dan beter voorbereid op de risico’s bij een actie. De Douane droneteams werken vaak samen met andere teams van de Douane. Bijvoorbeeld het duikteam.

Standplaatsen en taken

De Douane heeft in totaal zo’n 60 medewerkers opgeleid om met drones te werken. Zij werken bij verschillende regiokantoren van de Douane. Zo kan bijna overal in het land en in bijna elke situatie snel een droneteam aanwezig zijn. Bijvoorbeeld als de Douane zoekt naar drugs en verdachte personen in een haven.

Teamleden

In een droneteam bestaan verschillende rollen, zoals:

  • een piloot;
  • een camerabediener;
  • een waarnemer.

Taakverdeling

De piloot bestuurt de drone, de camerabediener filmt met de drone en de waarnemer houdt in de gaten of de drone veilig kan vliegen. In de buurt mogen bijvoorbeeld niet te veel vogels, vliegtuigen, helikopters, windmolens of hoge gebouwen zijn. De Douane leidt dronemedewerkers op om piloot, camerabediener en waarnemer te zijn.

Werkwijze

Voorafgaand aan een opdracht bereidt een droneteam zich goed voor. Bijvoorbeeld door:

  • te bepalen waar, hoe ver en hoe hoog de drone gaat vliegen;
  • in te schatten welke risico’s er tijdens het vliegen zijn;
  • toestemming te vragen voor het vliegen op de aangewezen plek;
  • de drone en andere materialen te controleren.

Tijdens het vliegen geeft het team live aan Douane-collega’s door wat ze met de dronecamera zien.

Regels controleren

De Douane mag bijna overal drones gebruiken, maar moet zich wel altijd aan de wet- en regelgeving houden. Daarom controleert een droneteam ook de regels op de aangewezen plek voor een opdracht. Na afloop maakt het team daar een verslag van.

‘Fit to fly’

Nieuwe mensen voor het droneteam krijgen een speciale opleiding en een medische controle voor piloten. Voor het werken met een drone gelden namelijk bijzondere eisen. Vliegen met een drone mag alleen als iemand ‘fit to fly’ is. Dat betekent bijvoorbeeld dat iemand de dag voor een opdracht geen alcohol heeft gedronken.

Douane medewerker bestuurt een drone
Douanier met drone in de Rotterdamse haven.