Wat een vondst!

Weblogs

Zien wat niet gezien mag worden; daar zijn onze douaniers ijzersterk in. Dagelijks speuren zij naar smokkelwaar. Hun oog valt op onregelmatigheden, afwijkingen en andere opvallende zaken. Zo ontdekken zij soms de meest verbazingwekkende dingen. Elk kwartaal zetten we een aantal bijzondere bevindingen voor je op een rijtje.

Douaniers kijken verwonderd in een geopende doos
Beeld: ©Douane
Douaniers vinden de meest uiteenlopende zaken.

Ketamine in kaarsen

Op Schiphol Cargo troffen onze collega’s kaarsen aan die niet alleen voor warmte en licht zouden zorgen. In deze kaarsen zaten brokken ketamine verstopt. De drugs zijn uiteraard in beslag genomen en vernietigd.

Ketamine verstopt in kaarsen
Beeld: ©Douane
Smokkelaars verstopten brokken ketamine in kaarsen.

Pakketje met precursoren

Miljoenen zogenaamde e-commerce pakketjes komen via vrachtzendingen ons land binnen. Van plastic prullaria tot allerhande accessoires: van alles is online te vinden en te bestellen. Onze douaniers troffen echter een ongebruikelijke inhoud aan toen zij een grote vrachtzending controleerden. Zij vonden maar liefst 2200 kilo PMK, een precursor voor drugs. Precursoren zijn zogenaamde grondstoffen. Dankzij onze slimme FirstDefender, een apparaat dat chemicaliën kan onderscheiden, ontdekten de douaniers dat het hier om PMK ging.

Cosmetica met kaviaar

Sinds jaar en dag voeren mensen een strijd tegen de tekenen van de tijd. We doen van alles om rimpels tegen te gaan of onze huid een stralende glans te geven. De ene crème is nog exclusiever dan de andere en doet soms een frons op ons voorhoofd verschijnen. Zo troffen onze collega’s 200 maskers en ampullen met kaviaar aan. Kaviaar is een delicatesse, het zijn de eitjes van steur- of steurachtigen. Er gelden regels voor producten die van deze vissen gemaakt worden. Die regels zijn vastgelegd in het CITES-verdrag, waar de Douane op toeziet. Voor deze zending waren de benodigde vergunningen niet aanwezig. De cosmetica is daarom in beslag genomen.

Ampullen met kaviaar
Beeld: ©Douane
Douaniers vonden ruim 200 ampullen met kaviaar, waar geen vergunningen voor aanwezig waren.

Goud in theeverpakkingen

Je goud verstoppen in theeverpakkingen, het is een creatieve oplossing, maar niets ontglipt het scherpe oog van onze douaniers. Onze collega’s troffen tijdens een bagagecontrole op Schiphol goudstaven aan die een passagier niet had aangegeven en ook nog eens had verstopt. Het goud had een flinke waarde, maar liefst € 300.000. Wie reist met grote bedragen geld of goud, moet dit aangeven volgens de aangifteplicht liquide middelen. De vrouw werd aangehouden door de FIOD, moest een boete betalen van € 25.000 en is, nadat zij afstand deed van het goud, weer vrijgelaten.

Deze bevindingen zijn eerder verschenen op ons Instagram-account @douane_nl Onze social media redacteuren delen hier elke week een bijzondere vondst. Ook vind je er leuke feitjes en weetjes. Wil jij ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws van de Douane? Volg het account dan snel!

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.