Vaartuigen van de Douane

Onze voertuigen heb je vast weleens voorbij zien komen. En op luchthavens en andere plekken kun je onze honden aan het werk zien. Minder zichtbaar zijn de vaartuigen die we inzetten bij ons werk in de havens. 

De vaartuigen vervullen een belangrijke rol bij de controle van schepen en pleziervaartuigen. De vaartuigen hebben soms ook een rol bij het begeleiden van schepen van bijvoorbeeld de havenmond naar de afmeerplek. 

Stalen vaartuigen

De Douane kent vier maritieme regio’s: Groningen, Amsterdam, Rotterdam Haven en regio Breda. Elke regio heeft zijn eigen vaartuigen, voor zowel patrouille als voor snelle interventies. Bij patrouilles gebruiken we onze stalen vaartuigen: die zijn groter, bieden bescherming tegen weer en wind en hebben voorzieningen om er langer te kunnen verblijven. Aan boord is plaats voor maximaal 10 personen. Deze vaartuigen zetten we vooral in voor preventief toezicht in de havens. 

We hebben in totaal vijf stalen vaartuigen, verdeeld over de regio’s. Ze zijn allemaal vernoemd naar zeevogels. Zo vaart de Kokmeeuw in de haven van Amsterdam, in Vlissingen de Mantelmeeuw en in Rotterdam hebben we de Zilvermeeuw, Albatros en Grote Stern.

Ook het duikteam van de Douane maakt bij zijn werkzaamheden gebruik van de stalen vaartuigen.

Snel en wendbaar

Soms moeten we sneller kunnen bewegen, bijvoorbeeld bij verdachte situaties. Daarvoor hebben we kleine, snelle en wendbare vaartuigen, de RHIB’s (Rigid Hull Inflatable Boats). Dit zijn vaartuigen die ook op plekken kunnen komen die de patrouillevaartuigen niet kunnen bereiken. Een RHIB biedt plaats aan 2 tot 10 personen en heeft geen voorzieningen aan boord.

Beeld: ©Douane