Voertuigen van de Douane

De Douane gebruikt verschillende vlieg-, vaar- en voertuigen bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. In de havens varen we met boten, vliegen we met drones en zetten we mobiele scanauto’s in die goederen in de haven controleren. Maar het meeste zie je onze voertuigen.  

Die voertuigen zijn er in verschillende varianten. De meest voorkomende zijn de personenauto’s met logo en groen-gele strepen. Verder hebben we hondenbusjes, 4WD-voertuigen voor op het strand en rijden er ook mobiele kantoren rond. Over het hele land zijn er zo’n 750 douanevoertuigen in gebruik, waarvan er steeds meer elektrisch zijn.  

Speciale bevoegdheden

In sommige gevallen hebben onze collega’s meer bevoegdheden dan andere weggebruikers. Zo mogen zij onder bepaalde voorwaarden bijvoorbeeld op de stoep parkeren, door rood licht rijden of rechts inhalen. Daarvoor hebben wij als Douane een ontheffing gekregen van een aantal bepalingen in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990).

Deze ontheffing geldt niet voor alle douanemedewerkers. Je krijgt deze ontheffing voor het uitvoeren van specifieke werkzaamheden. Ook word je geïnstrueerd in het werken met deze ontheffing, en ontvang je een verklaring op jouw naam die je altijd bij je moet hebben. Bij geparkeerde auto’s ligt soms een informatiebordje achter de voorruit.

Beeld: ©Douane