Team Bijzondere Bijstand (TBB)

Het team Bijzondere Bijstand (TBB) is één van de teams van de Douane. Het is het aanhoudingsteam van de Douane en komt vooral in actie bij drugsvangsten in de havens van Rotterdam, Vlissingen en Moerdijk. Het team is altijd inzetbaar.

Taken TBB en samenwerking met andere organisaties

De Douane werkt bij drugsvangsten samen met andere organisaties. Dat gebeurt in een zogenoemd HARC-team (Hit and Run-Cargoteam). Het HARC-team doet onderzoek, het recherchewerk. In het HARC-team Rotterdam zitten medewerkers van:

  • de Douane,
  • de Zeehavenpolitie,
  • het Openbaar Ministerie,
  • de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD).

Het TBB is het uitvoeringsteam van het HARC, zij zorgen bij een drugsvondst voor de beveiliging. Ze tellen en wegen de drugs, en nemen er monsters van. Ook zorgen ze ervoor dat de drugs vernietigd worden. Als er uithalers worden gezien, kan het TBB ook ingezet worden om deze aan te houden.

Training en uitrusting TBB

Het werk vraagt veel van de douaniers van het TBB. Zo werken zij dag en nacht en moeten zij fit en alert zijn. Zij doorlopen daarom eerst een strenge selectieprocedure. Ze volgen rij- en veiligheidsopleidingen, een schietopleiding, en ze blijven altijd trainen en oefenen. Ze dragen wapens tijdens hun werk. En ze kunnen drones en speurhonden inzetten om naar mensen te zoeken.

De grensoverschrijdende drugscriminaliteit neemt toe en verhardt. Dit brengt risico’s mee voor het werk van het TBB. De Douane heeft hier al veel maatregelen tegen genomen. Bijvoorbeeld met aanvullende trainingen, aanpassingen in werkwijze en een betere uitrusting. Het besluit is nu genomen om het TBB Douane aanvullend uit te rusten met een semi-automatisch wapen (lang wapen). Daarmee kunnen de TBB’ers zich beter verdedigen tegen gewelddadige criminelen.

douaniers met bivakmutsen op doen een aanhouding tussen de containers
Beeld: ©Douane
Team Bijzondere Bijstand aan het werk