Douane onderschept 6 miljoen sigaretten in Rotterdamse haven

Op dinsdag 4 juni heeft de Douane tijdens een controle in de Rotterdamse haven een partij van ruim 6 miljoen illegale sigaretten onderschept.

De Douane trof de partij aan na een controle op basis van een risicoselectie. De sigaretten zijn in beslag genomen en na onderzoek van het Combiteam Smoke vernietigd.

Ruim 6 miljoen illegale sigaretten

Tijdens de controle troffen Douaniers ruim zes miljoen illegale sigaretten aan. Het ging om zogenoemde ‘illicit whites’. Dit zijn sigaretten die buiten de EU in bepaalde markten zijn toegestaan, maar hier niet als legitiem merk erkend worden. Mochten de sigaretten uiteindelijk op de Nederlandse markt terecht zijn gekomen, was de staat bijna 2,5 miljoen euro aan accijns misgelopen.

Samenwerken in de strijd tegen illegale tabakshandel

De Douane voert samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) een strijd tegen de illegale handel in tabaksproducten. Het Combiteam Smoke is het samenwerkingsverband waarin wij dit doen.

Toezicht op accijnsgoederen

Accijns is een zogenoemde indirecte belasting op de verkoop of het gebruik van bepaalde goederen. In Nederland moet accijns betaald worden over bijvoorbeeld tabak, alcohol en brandstoffen (minerale oliën). De Douane is verantwoordelijk voor het innen van deze belasting en draagt deze af aan de Staat. Ook houdt de Douane toezicht op accijnsgoederen. Van de opbrengst van deze en andere belastingen betaalt de overheid belangrijke zaken. Denk aan scholen, ziekenhuizen, maar ook veiligheidsdiensten als politie en brandweer.

Lees meer over het toezicht op accijnsgoederen.

Pallets met onderschepte illegale sigaretten
Beeld: ©Douane