Koning bezoekt Douane in Vlissingen

Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Aukje de Vries bezochten op woensdag 30 augustus de Douane in Vlissingen. Daar kregen zij een rondleiding en uitleg over hoe de Douane drugssmokkel aanpakt.

Beeld: ©Douane
Plaatsvervangend regiodirecteur Douane Breda Chris Mels, staatssecretaris Aukje de Vries en Koning Willem-Alexander tijdens het werkbezoek aan de haven van Vlissingen.

Innovatieve controlemiddelen

Douaniers lieten zien hoe containers en pallets gescand worden met een mobiele röntgenscan. Ook was er aandacht voor nieuwe innovatieve controlemiddelen. Zo kunnen drugshonden nu meer containers controleren door een nieuwe manier om geursporen uit containers te halen.

Gesprek over integriteit

Ook spraken de Koning en staatssecretaris met douaniers over integriteit. Dat is een belangrijk onderwerp voor de Douane, omdat douaniers door hun werk interessant kunnen zijn voor criminelen. Tijdens het gesprek vertelden douaniers wat zij in zo’n geval kunnen en moeten doen.

“Wat op mij juist indruk heeft gemaakt, is hoe open, eerlijk en kwetsbaar de medewerkers in gesprek zijn geweest met de Koning. En uiteraard hoe goed hij hier op gereageerd heeft.” Chris Mels, plaatsvervangend regiodirecteur Douane Breda

Ondernemers in de haven

Tot slot hebben de Koning en de staatssecretaris gepraat met ondernemers die actief zijn in het havengebied. Ze bespraken bijvoorbeeld hoe de Douane samenwerkt met de bedrijven om drugssmokkel tegen te gaan. Samenwerking met ondernemers is erg belangrijk bij het veilig houden van de haven.