twee douaniers stappen uit een auto
Beeld: ©Douane

Douane inZicht

In deze editie van Douane inZicht lees je meer over de drugscijfers van 2023 en de verbeterde samenwerking met het bedrijfsleven. Ook vind je informatie over toezicht op CO2-compensatie bij import, het werk van het gedragsteam van de Douane en het douaneverdrag tussen Nederland en Ecuador. Tenslotte lees je nog meer over de invloed van digitalisering op handelsprocessen en de positie van Douane Nederland op het gebied van handelsfacilitatie.

Nieuwsbrief in een nieuw jasje

Beste lezer van Douane inZicht,

Vanaf nu verschijnt Douane inZicht in een nieuw jasje. Namelijk in de vorm van een nieuwsbrief, met links naar artikelen die eerder op andere Douane-media verschenen. Op die manier houden we u op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in de wereld van Douane, handel en logistiek. Eens per kwartaal, net als voorheen. We hopen dat deze eerste editie van Douane inZicht ‘nieuwe stijl’ onderwerpen biedt die voor u interessant zijn. Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Nanette van Schelven
Directeur-generaal Douane Nederland

Portretfoto van Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane
Beeld: ©Douane

Betere samenwerking leidt tot flinke toename cocaïnevangsten

De Douane onderschepte in 2023 fors meer cocaïne dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit de drugscijfers 2023, die de Douane woensdag 17 januari in Vlissingen presenteerde. Afgelopen jaar werd bijna 60.000 kilo cocaïne in beslag genomen, tegenover 51.000 kilo in 2022. De toename is te danken aan betere samenwerking met bedrijven en de Douane van andere landen.

Lees het nieuwsbericht

Nanette van Schelven, Directeur-generaal Douane, staat de pers te woord
Beeld: ©Douane

Programma Weerbare Haven Terminals

Zoals blijkt uit de drugscijfers van 2023 werpt een samenwerking met het bedrijfsleven zijn vruchten af. Om ondermijnende drugscriminaliteit in de maritieme keten te bestrijden komt Douane Nederland met een nieuw initiatief.

Lees meer over het Programma Weerbare Haven Terminals

Opgestapelde containers
Beeld: ©Douane

Nieuw: douanetoezicht op CO2-compensatie bij import

De Douane krijgt er een milieutaak bij. Die heeft alles te maken met de komst van het Europese Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).

Lees meer over koolstofcorrectie (CBAM)

Industrie met rokende schoorstenen
Beeld: ©Douane

Met kennis van gedrag naleven douaneregels aanmoedigen

De meeste burgers en bedrijven willen zich aan wetten en regels houden. Toch doen ze dat niet altijd. Waarom? Dat onderzoekt het gedragsteam van de Douane.

Lees meer over het werk van het gedragsteam van de Douane

Een man bekijkt aangifteregels op de luchthaven
Beeld: ©Douane

Nederland sluit douaneverdrag met Ecuador

In het kader van de bestrijding van ondermijnende criminaliteit werkt de Douane steeds meer samen met landen in Latijns-Amerika. Doel is om drugs zo dicht mogelijk bij de bron tegen te houden.

Lees meer over de samenwerking met Ecuador

Staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) en viceminister Carlos Larrea van Buitenlandse Zaken van Ecuador tekenen een douaneverdrag
Beeld: ©Douane

Digitalisering versnelt douaneprocessen

Het aantal koelcontainers dat aankomt in de Rotterdamse haven stijgt gestaag. Je zou denken dat die groei gepaard gaat met langere wachttijden en extra kosten voor ondernemers. Maar dat blijkt niet het geval…

Lees meer over digitalisering en douaneprocessen

Een witte koelcontainer in de haven
Beeld: ©Douane

Nummer 1 van de wereld in handelsfacilitatie

Als het gaat om het faciliteren van de internationale handel en logistiek doet Douane Nederland het uitstekend. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties.

Lees meer over de Nederlandse positie in de handelsfacilitatie

Containers in een haventerminal
Beeld: ©Douane