twee douaniers stappen uit een auto
Beeld: ©Douane

Douane inZicht

In deze editie van Douane inZicht lees je meer over de nieuwe samenwerking tussen Douane, politie en Openbaar Ministerie om drugsexport tegen te gaan. We vertellen hoe wij, samen met andere diensten, scheepswrakken in de Noordzee beschermen. Ook is er een update rondom de regelgeving over koolstofcorrectie aan de EU-buitengrens. Laura Bruinen vertelt over de vernieuwing van het Douanewetboek van de Unie. Verder lees je over de overhandiging van eeuwenoude speerpunten aan Oekraïne, de Europese verordening voor ontbossingsvrije producten en de meest bijzondere douanevondsten van het afgelopen kwartaal. 

Nieuwe editie van Douane inZicht

Beste lezer van Douane inZicht,

Alstublieft: het nieuwe nummer van onze nieuwsbrief. Met hopelijk weer veel onderwerpen die voor u interessant zijn. Veel leesplezier!

Met vriendelijke groet,

Nanette van Schelven
Directeur-generaal Douane Nederland

Portret van Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane
Beeld: ©Douane

Hit and Run Post: samen strijden tegen drugsexport

Dagelijks gaan miljoenen brieven en pakketjes de wereld over. Een ansichtkaart, liefdesbrief, e-commerce bestelling… maar ook drugs kunnen via deze gigantische stroom verzonden worden. De Douane, politie en het Openbaar Ministerie (OM) slaan de handen ineen om de export van drugs via brieven en postpakketten tegen te gaan.

Lees meer over dit samenwerkingsverband

Douaniers doorzoeken poststukken
Beeld: ©Douane

Samenwerking cruciaal voor behoud scheepswrakken in Noordzee

Regelmatig brengen duikers en vissers (al dan niet per ongeluk) erfgoed van de zeebodem aan land. Dat is verboden. In dit weblog lees je hoe de Douane samen met andere organisaties in Kustwacht-verband scheepswrakken in de Noordzee beschermt.

Lees meer over het behoud van scheepswrakken in de Noordzee

Kanon uit scheepswrak
Beeld: ©Douane

Speerpunten teruggegeven aan Oekraïne

Vorig jaar maart onderschepte de Douane eeuwenoude speer- en pijlpunten in een postpakket. Uit onderzoek door de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (IOE) bleek dat dit illegaal uitgevoerde goederen waren, die behoren tot het wettelijk beschermd erfgoed van Oekraïne. Op woensdag 20 maart 2024 droeg de inspectie deze archeologische voorwerpen over aan plaatsvervangend ambassadeur Anatolii Solovei van Oekraïne.

Lees meer over de onderschepte speerpunten

Speerpunten die zijn overhandigd aan de ambassadeur van Oekraïne
Beeld: ©Douane

Europese verordening voor ontbossingsvrije producten (EUDR)

Ontbossing speelt een rol bij klimaatverandering. Omdat de Europese Unie (EU) zich inzet tegen klimaatverandering, mogen goederen die voor ontbossing zorgen niet zomaar meer in de EU worden ingevoerd. Denk hierbij aan koffie, cacao, rubber en rundvlees. De Europese verordening voor ontbossingsvrije producten (EU Deforestation Regulation, EUDR) geldt vanaf 30 december 2024.

Lees meer over de EUDR regelgeving

Cacao kan ook bijdragen aan ontbossing
Beeld: ©Douane

Koolstofcorrectie: stand van zaken rondom CBAM-regels

In de vorige Douane inZicht schreven we over het Carbon Border Adjustment Mechanism – de kersverse koolstofcorrectie aan de EU-buitengrens. De overgangsperiode naar het nieuwe stelsel loopt inmiddels een half jaar. Wat is er in die tijd allemaal gebeurd?

Lees meer over de CBAM-regels

Schoorstenen met dikke rookpluimen
Beeld: ©Douane

Wat een vondst!

Nieuw in Douane inZicht: Wat een vondst! Onze trouwe Instagram-volgers kennen deze rubriek misschien al, maar ook hier willen we je hem niet onthouden! Dag in, dag uit doen onze douaniers de meest uiteenlopende vondsten. Denk aan ketamine in kaarsen of goud in theeverpakkingen. Elke editie van Douane inZicht vind je hier de meest opmerkelijke vondsten van het afgelopen kwartaal.

Bekijk de opmerkelijke vondsten

Douanier doorzoekt een koffer
Beeld: ©Douane

Vernieuwing Douanewetboek van de Unie is voor iedereen

Het Douanewetboek van de Unie (DWU) is aan herziening toe. De Europese Commissie buigt zich over nieuwe wetten en regels die elke lidstaat straks moet handhaven. Laura Bruinen leidt het team dat namens Nederland deelneemt aan de besprekingen. Ze vertelt over het belang van toepasbare wetgeving voor overheid en ondernemers.

Lees meer over de vernieuwing van het DWU

Portret van Laura Bruinen
Beeld: ©Douane